Tidslinje for Frilund

(Bemærk at tidslinjen for ”Det Nye Rige” starter i Rovarien, men slutter i Frilund)

År 0: Adskillelsen

Tågen breder sig vidt omkring i Eloria, og flere og flere landområder bliver skilt fra hinanden af Tåge. I dette år bliver landområdet Moravia (Samt Frilund, Rovarien, Mintaria, Thigina og Hemdal) totalt omringet af Tåge og bliver således til “Tågeriger” Dette år bliver herefter kendt som år “0” i den Moravianske tidsregning, og herefter betegnes alle efterfølgende år med titlen “eA” som betyder “efter Adskillelsen”

År 500 FørA. Til ca. 444 e.A.

Rovarien er et rigt land.  Rig på frodig natur, men især på dyrebare metaller. En klan af dværge hersker i landet, under ledelse af Than Rikos Rovark. Rovark klanen har herskede i næsten 1000 år i Rovarien og er kendt vidt og bredt for deres mange dybe miner, som de har gravet på kryds og tvært i undergrunden.


I år 444 e.A. begynder horder af orker, trolde og andre uhyggelige væsener at vælte ind over Rovarien. Dværgene kæmper imod, under forskellige skiftende ledere, men bliver til sidst udslettet.

498 eA. Rovarien ”forsvinder” 

Mystiske omstændigheder gør, at Rovarien forsvinder fra landkortet.  Ingen kan rejse til eller fra landet. Datidens troldmænd mener at Rovarien helt er blevet opslugt af Tågen.

År ca 900 eA. Troldmanden Skarvenius bosætter sig i Frilund.

Bygger ”Huset”

997 eA. Handlingen i ”Søslottet 5” udspiller sig i Moravia.

 År 1097-1099 eA. Handlingen i ”Søslottet 1-3” udspiller sig i Moravia.

Søslottet var en række store sommerscenarier som blev spillet i 1997-1999

År 1120 eA. Handlingen i ”Søslottet 4” udspiller sig i Moravia

År 1100 eA.  Druidernes storhedstid i Frilund.

I Frilund lever en druideorden som dyrker naturen i særlige væksthuse.  De passer en magisk skov og formår at trække en helt særlig magi fra skoven og jorden. Druiderne er meget magtfulde.

År 1171 eA. Guldfund i Hemdal.

En gruppe omrejsende minearbejdere, primært dværge kommer til landet Hemdal, ikke langt fra Frilund og begynder at grave på må og få i ruinernes gange. Efter kort tid, støder dværgene på guld, og hurtigt spreder rygterne sig.


Dværgen Harec Hammerhånd, som er leder af graverne, ser hurtigt potentiale i de mange tilrejsende og opretter en handelsstation i ruinerne og udsteder gravetilladelser til de nytilkommende. Ydermere sørger han for at der bliver oprettet en krostue og et gæstgiveri, og således tjener han en mindre formue på både guldfundene i bjerget, samt de skyhøje priser på kroen og gæstgiveriet.

År 1171 – 1176 eA

Harec udbygger vejene til og fra Hemdal, og gør fortet til et attraktiv mellemstop for de Handelsrejsende. I 1176 udråber Harec sig officielt til Høvding / Than af Hemdal, og grundlægger således et helt nyt Kongedømme. Harec tager sig tilnavnet Gyldenhammer.


Hemdal bliver nu et anerkendt land, og en hyppigt brugt stop på rejseruten mellem Moravia, Mintaria og nu også til Frilund (Hemdal vil være et godt rige at komme fra hvis du spiller dværg eller købmand)  

År 1179 eA. Den Store Troldekrig

Horder af trolde (og orker samt andet grønt kryb) strømmer ind over Hemdal, Moravia og Rovarien, men på mystisk vis ikke i Frilund. De kommer i mængder aldrig set før. Den nyudnævnte Kong Valdemar af Moravia bruger det første år af hans regeringsperiode på at føre krig mod troldene. Et blodigt år, men et stolt år i Moravias historie.

År 1204 eA. Handlingen i ”Søslottet 6” udspiller sig i Moravia

År 1210 eA. Opdagelsen af Rovarien.

Soldater fra Moravia rejser igennem Tågen og opdager ved et tilfælde Rovarien.


De rapporterer om fundet til Kong Valdemar. I år 1210 eA.Sender kongen første ekspedition til landet. Som vender tilbage med historie om store fund af jern og metaller i jorden og store naturrigdomme.


Kong Valdemar sender året efter sin første ekspedition til Rovarien for at gøre krav på riget.


I årene 1211 eA. Til 1215 eA sender kongen årligt ekspeditioner afsted til Rovarien.


Der kommer ingen, eller meget få folk tilbage, og oplysningerne er sparsomme.

1216 eA. Sommer.

I sommeren 1216 eA. udnævner Kong Valdemar den unge magtbegærlige adelsmand Grünenwald til guvernør af det nye Territorium, og bad ham om at samle en STOR styrke af soldater og kolonister.


Alle var velkommen i ekspeditionen.  Troldmænd, præster, soldater, bønder, handlende, håndværkere, jægere.   Som noget nyt gav kongen amnesti (benådelse) til de røvere og morder, som har siddet fængslet i Moravias fængsler, hvis blot de lod sig indrulle i Grúnenwalds ekspedition.


I sensommeren 1216 e.A. drog ekspeditionen afsted til Rovarien. Da de ankom til Rovarien fandt de at alle omkring nybyggefortet i Grønnelund var døde.  Nogen (eller noget havde slået dem alle ihjel)  Den NYE ekspedition genbyggede fortet og byen og slog sig talstærkt ned. Men konflikterne med de lokale indbyggere var mange. For de oprindelige beboere var ikke glade. Granitanere, stærke bjergmænd, og meget sky vildelvere gjorde livet surt for kolonien og der opstod blodige konflikter.


Under bjerget var en stor labyrint af forladte dværgeminer fyldt med hemmeligheder og landet tiltræk mange lykkejægere, røvere, lejesoldater og mystiske troldmænd. I Riget var også en bosættelse af Nordlændinge og disse ville ikke lade sig kue af kongens mænd og nægtede at anerkende Kong Valdemar som øverste myndighed. Krig var under opsejling.

1217 eA.  Fredag d. 13. oktober.   Druiderne i Frilund forsvinder.

De meget rige og magtfulde druider i lunden i Frilund forsvinder pludseligt. Rygter går om at flere af dem er blevet brændt levende.  At et af deres magiske ritualer er gået frygteligt galt.


Andre rygter fortæller at de ikke tilbad naturen, men en uhellig afgud. Mester Skarvenius erklærer druiderne lund og skov for værende forbudt område.

1218 eA. August. Katastrofen i Rovarien.

Imidlertid nåede krigen aldrig at opstå, for i sommeren 1218 eA opstod et kæmpe jordskælv og hele landet styrtede sammen i ruiner. Store dele af befolkningen i Rovarien nåede dog at flygte. Nogle ved hjælp af magi. Andre via Nordlændingens Tågeskibe.


Alle overlevende samlede sig i et lille land Frilund. Her herskede Mester Skarvenius. Herren af Huset. Frilund var et næsten tomt land og Mester Skarvenius tilbød alle overlevende fra katastrofen i Rovarien at de måtte slå sig ned hvor de havde lyst til i hans rige.

Monstre bliver bekæmpet og Skarvenius bliver befriet.

1219. eA Fyrst Gorlach

I foråret 1219 eA rejser dæmonfyrsten Gorlach rundt i Tågerigerne.  Han er sluppet ud af sit magiske fængsel. Han kommer til Frilund, da han har et horn i siden på Mester Skarvenius. Her tilkæmper han sig kontrollen over en stor stenportal til Gråriget.  Han åbner stenportalen og lukker et hav af dæmoner og ånder ud og spærre efterfølgende Mester Skarvenius inde, inde i Gråriget.


Hele sommeren hærger Fyrst Gorlach og hans dæmoner, alt imens frihedskæmpere overalt i Eloria forsøger at tilbageerobre de 7 magiske nøgler som skal bruges for at genåbne portalen til Gråriget.
I september 1219 lykkede det. (Handling til overnatning 2019) Portalen bliver åbnet i Frilund.  Monstre bliver bekæmpet og Skarvenius bliver befriet. (se billede)

Efterfølgende viser det sig, at ikke ALT som er undsluppet fra Gråriget er smidt tilbage igen, og spøgelser er ånder er løs i hele Frilund.

1220 eA.  Nutiden.

Se den aktuelle handling til ”Det Nye Rige” på vores Facebook-side.